Fenerbahçe 2018-19 sezonu kadrosu youwin giriş

Fenerbahçe’nin Derdi Ne? Moses Ne Katar? Çözüm Nerede?

Ligde tüm sezonların en kötü dönemini geçiren Fenerbahçe futbol takımı, 18 hafta sonunda 17 puan toplarken Ümraniyespor’a Türkiye Kupası’nda elenerek bu kulvarda da şansını yitirdi. Taraftarın büyük destek verdiği yeni başkan Ali Koç’un göreve başlaması öncesinde lig ve kupa şampiyonluğunu kıl payı kaçıran bir takımdan nasıl bu noktaya gelindi? Herkes bu konuda sezon başından beri yazmaya ve konuşmaya devam ediyor. Oysa konu çok karmaşık değil. Gelin konuyu özetlemeye çalışalım.

Fenerbahçe’de Kadro ve Teknik Heyet Değişikliği Ne Anlama Geliyor?

  • Fenerbahçe, geçen sezonki kadrosundan Fernandao ( forvet), Janssen ( forvet), Giuliano ( 10 numara) ve Josef De Souza ( ön libero) yu kaybetti. Bunun karşılığında beklenen en az bu mevkilere birer transfer ( daha iyisi olmak koşulu ile) ve 2 bek, en az 1 etkili kanat oyuncusu transferi idi. Bu da toplam 7 transfer anlamına geliyor. Kameni nedeniyle de bir de yedek kaleci sayarsak 8. 
  • Fenerbahçe buna karşın Sadık ve Moses hariç, 2 kaleci dahil toplam 11 transfer yaptı. Gelenlerin hiçbiri başarılı olamadı. Ve daha öncekilerden kesinlikle iyi değillerdi. Bu transferleri kim yaptı? Comolli. Comolli’ye kim yetki verdi? Başkan Ali Koç. 
  • Aykut Kocaman, Ali Koç başkan seçildiğinde istifa etmedi ama sonrasında ayrılık geldi. Yani gönderildi. Yerine kim getirildi? Phillip Cocu. Peki, Cocu başarısız sonuçlar aldığında yalnızca bu nedenle gönderildi mi? Evet. Dolayısıyla demek ki Cocu, belli bir planla gelmedi. O zaman Aykut Kocaman neden gönderildi? Bunlardan sorumlu kişi de yine Başkan ve yönetimdir. 
  • Finansal Fair Play nedeniyle takımın eli rahat transfer yapmasını önleyen mali durumun, 2013-14 sezonundan bu noktaya yaşanan kadro düşüşünün sorumlusu da Aziz Yıldırım yönetimidir. Yıldırım seçilseydi, Kocaman ve eski kadro kalacak, bir kaç kiralık nokta atışla bu sene idare edilecek ama finansal krizin çözümü belki de gelmeyecektir. Ali Koç, böyle bir sorumluluk almış ama futbol takımında aceleci davranarak zaten kötü durumda olan bir düzeni dibe vurdurmuştur. 

Bundan Sonra Ne Olur, Ersun Yanal ve Moses Neler Katar? 

  • Öncelikle Ersun Yanal, kısa vadede beklentilerin altında kaldı denilebilir. Tabi hala Damien Comolli’nin orada durması ve yönetim ile ilişkilerini bilemiyoruz. Bu noktada Ali Koç’un bugüne kadarki yenilikçi olgun tavrına yakışarak yukarıdaki nedenlerden dolayı Comolli konusunda hata yaptığını beyan ederek kendisinin görevine son vermesi, Yanal’ı cesaretlendirmesi ve sezon sonuna kadar rahat ettirerek beklemesi gerekir.
  • Chelsea’nin istemediği Moses da, Leicester’ın istemediği Slimani, Swansea’nin istemediği Ayew, Porto’nun istemediği Reyes, Galatasaray’ın istemediği Tolga, Lille’in istemediği Benzia gibi olursa çok sürpriz olmaz ama bu isimlere nazaran daha garanti bir transfer. Ancak yalnızca Moses ( kendisi sağ kanat) yetmez. En az Moses ve üstü düzeyde 3 transfer daha gerekiyor.

SONUÇ 

  • Fenerbahçe, giden 4 oyuncunun yerine gelenlerle kalitesini çok düşürdü.
  • Comolli başarısızdır ve başarılı olması adına bir işaret de yok.
  • Ersun Yanal, sezon sonuna kadar rahat çalışabilmeli. Sezon sonunda teknik direktörlük adına fark yaratamadıysa gözden geçirilmeli.
  • Fenerbahçe için bu sezon kaçtı. Başkan Ali Koç, çok somut gelecek 2 sezon için planlarını sil baştan yapacak hazırlıklara acilen başlamalı.
  • Fenerbahçe tataftarı, Moses geldiği için kısa sürede bir değişim beklentisine girmemeli.