21.si düzenlenen 2018 Rusya Dünya Kupası sona erdi. Öne çıkan favorilerin erkenden veda ettiği kupada Fransa şampiyonluğa ulaştı. Tarihindeki 2. şampiyonluğuna ulaşan Fransa, finali Hırvatistan ile oynadı. Youwin Sporanalizi olarak sizler için geride kalan Dünya Kupası’nı sizler için değerlendirdik. İşte haftanın futbol dosyasında her yönüyle 2018 Dünya Kupası
Favori Ülkelerin Elenmesi Ne Anlama Geliyor?
Ülkemizin de elemeleri geçemeyerek katılamadığı 2018 Dünya Kupası’na İtalya ve Hollanda gibi Dünya Kupası denilince akla gelen ülkelerden en önemli ikisi katılamadı. Futbolun oynanış tarzının daha çok fiziğe ve taktiğe dayaklı hale gelmesiyle birlikte buna uygun sistem kuran teknik direktörler, takımların arasındaki farkın da kapanmasını sağlıyor. İtalya, Almanya, İspanya gibi kadro kalitesi yüksek olan ve bir ekol yaratabilmiş ülkeler, kendi liglerindeki yabancı oyuncuların sayısının yükselmesinin yanında diğer ülkelerin taktik anlayış bakımından kendilerini de yenilemeleri nedeniyle büyük fark yaratamıyorlar. Son şampiyon Almanya’nın grupta iddiası kalmaya Güney Kore’ye son maçta hem de duraklama dakikalarında yediği gollerle elenmesi, artık takımların ne kadar ciddi bir bakışla oynadığını da gösteriyor. Son Avrupa Kupası şampiyonu Portekiz, grup maçlarında İran ve Fas karşısında net bir oyun üstünlüğü kuramazken ikinci turda da Uruguay’a elendi ve takım olarak Cristiano Ronaldo dışında yüksek etki yaratacak oyuncu azlığı kendisini belli etti. Yine İspanya’nın ikinci turda Rusya’ya, Brezilya’nın çeyrek finalde Belçika’ya elenmesi de genel anlamda bir değişimin habercisi.
Yarı Final Avrupa’ya Kaldı
Dünya Kupası’na kontenjan yönünden diğer kıtalara göre daha fazla kontenjana sahip olan Avrupa’nın takımları, yarı finali tamamen kuşattı. Yarı finale kalan takımlar İngiltere, Fransa, Belçika ve Hırvatistan’ın bir başka ortak özelliği de günümüz futboluna uygun, tempolu ve bütünleşik bir oyun karakterine sahip olmasıydı. Şampiyon Fransa ise bu özelliklerinin yanında genç olmakla birlikte Pogba, Mbappe gibi genç yaşta yüksek tecrübe kazanan üst düzey yeteneklere sahip olması sayesinde fark yarattı. Şampiyonlukta teknik direktör Didier Deschamps’ın gerçekçi taktiklerle takımı hazırlamasının da büyük payı vardı.
VAR Uygulaması Önemli Bir Değişiklik
Futbola 2018 Dünya Kupası ile birlikte dahil olan Video Yardımcı Hakem uygulaması ve kale çizgisi teknolojisi, pek çok konuda değişim olacağının sinyalini verdi. Kupada görev alan hakemlerin de oldukça adapte bir şekilde kullandığı VAR uygulaması, bu sezon Türkiye Spor Toto Süper Lig’de de olacak ve pek çok tartışmayı da sonlandıracak. Teknoloji, girdiği bir alanda bulunduğu konumla yetinmez. Futbolun artık eskisi gibi olmayacağı, VAR uygulaması ile sinyalini veriyor.
2018 Dünya Kupası Öne Çıkan İstatistikler
Kupada öne çıkan istatistiklere birlikte bakalım:
- Şampiyon Fransa, tüm turları 90 dakika içinde kazanarak geçti.
- Mısır ve Panama, kupada hiç puan alamadan turnuvaya veda etti. Panama, ilk kez Dünya Kupası’na katılmıştı.
- Kupanın gol kralı, 6 golle İngiltere’den Harry Kane olurken onu 4’er golle Fransa’dan Griezzman ve Mbappe, Portekiz’den Ronaldo, Rusya’dan Çerişev ve Belçika’dan Lukaku takip etti.
- Kupada yalnızca 4 kez kırmızı kart çıktı.
- FIFA tarafından kulüp faydalandırma programı çerçevesinde Dünya Kupası’nda forma giyen oyuncuların son 2 yıl oynadıkları kulüplere oynama sürelerine bağlı olarak toplam 209 Milyon Dolar para ayrıldı. Bu programla kupada futbolcusu olan Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor,Bursaspor, Kasımpaşa, Osmanlıspor ve Karabükspor katkı payı alacaklar.
- Kupada ikinci kez görev alan ve Türkiye’den iki kez Dünya Kupası’na katılan tek orta hakem olan Cüneyt Çakır, bir önceki Dünya Kupası’nda olduğu gibi yine yarı final maçı yönetti. Finalde ise Arjantin’den Nestor Pitana düdük çaldı.