Kim bunlar? Başakşehir’i şampiyon yapacak olanlar ya da Başakşehir şampiyonluğa giderken onu şampiyon yapmayacak olanlar, kimler? Türkiye Süper Ligi’nde bu sezon, şampiyonluğun doğal favorileri; Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın performansları, (Fenerbahçe’nin ekstra bir şekilde) beklentilerin altında kaldı. Son 3 sezondur zirve gezintileri yapan Medipol Başakşehir ise bu sezon şampiyonluğa en çok yaklaştığı dönemi yaşıyor. Başakşehir’in şampiyonluk ihtimali, hiç bu kadar dillendirilmemişti. Tam da bu dönemde komplo teorilerini, işin aslını konuşmaktan daha çok tercih eden ekseri kamuoyu da Başakşehir’i şampiyon yapacaklar ya da Başakşehir’i şampiyon yapmazlar şeklinde ikiye ayrılmış durumda. Peki, gerçek ne? Başakşehir şampiyon olur ya da olamaz.
Güç Odakları ve Başakşehir
Komplo teorileri, ülkeyi ve dünyayı ve dolayısıyla futbolu yöneten odaklar, anlaşmalar, masa başılar her zaman popülerdir. Hele ki mesele Başakşehir olunca bu şekilde bir tartışma daha da tadından yenmez hale geliyor. Keza, daha İstanbul Büyükşehir Belediyespor zamanında belediyelerin profesyonel takıma sahip olmaları ve buna kaynak ayırmalarının yanlışlığı, haklı olarak tartışılırken bir de bu kulübün taraftarı olmayan ama bütçesi yüksek bir Başakşehir kulübüne dönüşmesi, tartışmaları daha da alevlendirdi. Elbette, bırakın Süper Lig’i belki de tüm profesyonel liglerin tamamının hatta pek çok amatör lig takımının Başakşehir’den daha fazla taraftarı vardır ve bir de soru işaretleri ile dolu bir bütçenin nereden geldiği de mutlaka tartışılması gereken bir konudur. Ancak, bu bütçe ve imkanlar, başta İstanbul’un 3 büyükleri olmak üzere Trabzonspor, Bursaspor gibi kulüplerde de var/ vardı/ yaratılabilirdi. Yani, bugün bu kulüpler ve diğer tüm Süper Lig kulüpleri, doğru yönetimlerle Başakşehir’den çok daha fazlasına rahatlıkla ulaşabilecek potansiyeldeler.
Öte yandan bu tartışmalı bütçe ve imkanlarla ortaya çıkan Başakşehir takımı, uzun zamandır Abdullah Avcı yönetiminde iyi bir ilerleme ile sahada sonuç alan bir takıma dönüştü. Gerek yapılan transferlerden sağlanan fayda gerekse de teknik yönetim başarılı. Örneğin, Başakşehir dün Yeni Malatyaspor’u deplasmanda, ondan önceki hafta Bursaspor’u sahasında gol yemeden yendi. YENDİ. Hakemle mi, rakip takımın kendini bırakmasıyla mı ya da başka bir şeyle mi yendi? Galatasaray, Akhisar maçında 90+5’te attığı golle kazanırken o gole kadar 3-0 yapacaktı da bir şey mi engel oldu? Sonuç olarak önce sahaya sonra ekonomik ve sportif yönden yönetime bakarak değerlendirme yapmak gerekir. Bu alanlarda durum ortadayken bu alanı atlayarak yaparlar/ yapmazlar tarzında muhatabın kim olduğunun belli olmadığı yaklaşımlar, sonuç vermez tersine herkesin kulübüne hatalarını görmesini engellediği için zarar verir.
Komplo Teorileri
Beşiktaş’ta Medel’in kart cezalısı olması, Fenerbahçe’nin o maçı kazanması için yeterli midir?
Bir hakem, Fenerbahçe kazansın diye o penaltıyı verdiyse talimatı kimden almıştır ve bu talimatlar, Fenerbahçe’nin diplere vurduğu ilk yarıda niye verilmemiştir?
Bir hakem Galatasaray’a 80’de kritik bir serbest vuruş çalıyorsa ve o golle de Galatasaray kazanıyorsa, hakem bu operasyonu yapmak için neden 80 dakika beklemiştir?
Beşiktaş, VAR yüzünden bir maçta berabere kalıyorsa bir sonraki maçta aleyhine 2 VAR hatası yapılırken nasıl maç kazanabilmiştir?
Örnekler ve sorular çoğaltılabilir. Gerçek şu: Herkes hata yapar evet ama ülkemizde bu hataları yapanların sayısı da yaptıkları hata oranları da oldukça yüksek. Yani, sorun kalite ve form sorunu. Avrupa’da iki kupada son 16’lara 0 Takımı kalan bir ülkenin takımları gibi hakemleri de yöneticileri de yetersiz. Yoksa öyle komploları bu kadar büyük camialara kimse kolay kolay kuramaz kursa da o kadar insanı buna ikna edemez. Bu kadar sene şampiyon olmuş Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor, bu kadar senede Avrupa ve Dünya çapında en fazla bu kadar oldularsa camiası ve taraftarı bu kadar küçük olan Başakşehir, şampiyon olunca ne olur ya da yapmak isteyenlerin amacı nedir, tekrar düşünelim. Başakşehir, şampiyon olur mu olmaz mı sorusuna da şu yazımızdaki istatistiki yaklaşımlarla cevap bulunabilir. Herkese iyi haftalar ve güzel oyunlar.