Futbol Ekonomi

Ligler Tekrar Açıldığında Futbol Ekonomisi Nasıl Olacak?

Çin’de başladıktan kısa bir süre sonra tüm dünyada etkisini göstermeye başlayan ve dünyanın pek çok ülkesinde hayatı yaşanmaz hale getiren koronavirüs salgını her sektörde etkilerini gösteriyor. Pek çok sektörde küçülmeler, işten çıkarmalar, değer düşmesi ve satışların azalması gibi etkiler gözlemlenirken futbol ekonomisi de bu gelişmeden nasibini aldı.

Günümüzün dev endüstrilerinden biri haline gelen futbol dünyasında en önemli organizasyonlar, ülkelerin lig ve turnuvaları askıya alınırken pek çok ülkede futbola ne zaman dönüleceği henüz belirsizliğini koruyor. Futbolun içinde yer alan her unsur koronavirüs salgınından doğrudan olumsuz etkilenmekte. Özellikle futbol kulüpleri bu süreçte çeşitli gelirlerinden mahrum kaldığı için ekonomik olarak zor durumda kaldı. Çoğu borç içinde yüzen Türk futbol kulüpleri ise süreçten en fazla etkilenen kulüpler arasında başı çekiyor.

Takımlarda yaşanan bu sıkıntılar başta futbolcular olmak üzere, teknik ekip ve yardımcıları, malzemeciden her kademedeki kulüp çalışanını da olumsuz etkiliyor. Çoğu futbol takımı, zor durumda olmalarından dolayı futbolcularından maaşlarında indirime gitmesini talep etmekte. Futbolcuların geneli bu taleplere olumlu yaklaşırken bu teklife yanaşmayan futbolcular ile kulüpler arasında sorunlar baş gösteriyor.

Futbol Ekonomisi Çöktü

Koronavirüs Salgını Nedeniyle Kulüpler Zor Durumda!

Covid-19 salgını ile birlikte kulüplerin ve futbolcuların değerlerinde ciddi düşüşler gözlenmeye başladı. Bunlara örnek vermek gerekirse; Fransa futbolunun köklü kulüplerinden Marsilya’nın yüzde 38 gibi ciddi bir oranda değer kaybı yaşamış olduğunu gösterebiliriz. İtalya Serie A takımlarından Inter yüzde 36, Hellas Verona yüzde 35 ve SPAL yüzde 34’lük düşüş yaşarken; İngiltere Premier Lig takımlarından Sheffield United da yüzde 34’lük bir değer kaybı yaşadı.

Sadece kulüp bazında değil futbolcu bazında da oyuncuların değerlerinin düşmeye başladığı gözlemleniyor. Futbol ekonomisi küçüldüğü için oyunculara bir süre artık daha düşük bonservis ve yıllık ücretler ödenebilir. Örnek vermek gerekirse dünya futbolunun önemli oyuncularından Paul Pogba’nın değerinin bu süreçte 30 milyon Euro’luk bir düşüş gösterdiği konuşuluyor.

Futbol kulüplerinin stadyum gelirleri, yayın gelirleri gibi önemli gelir kalemlerinden yoksun kalışı sonrasında önümüzdeki transfer sezonunda pek çok kulübün transfer dönemini boş geçme ihtimali belirmiş durumda.