Voleybolla ilgilenen herkes için voleybol kuralları. Voleybol kuralları için bir rehber hazırladık. Voleybol kuralları 2019, detaylar, yanlış bilinenler

Voleybol Rehberi: Voleybol Kuralları Nelerdir?

Toplu sporlar arasında yer alan voleybola günden güne ilgi artıyor. Voleybol turnuvalarına ait tüm detaylara ulaşabilmeniz için Youwin giriş adresi bir tık uzağınızda bekliyor. Biz de voleybolla ilgilenmeye yeni başlayan ve aklına takılan kuralları yeniden gözden geçirmek isteyenler için bir rehber hazırladık. Voleybol kuralları nelerdir, yazımızda sizleri bekliyor.

Voleybol Takım Oyunudur!

1885 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Beden Eğitimi öğretmeni William Morgan tarafından ortaya çıkarılan bir spor voleybol. 1. Dünya Savaşı’nın etkisiyle beraber Avrupa ve Uzakdoğu’ya da yayılan voleybol 1964 yılında Tokyo Olimpiyatlarında ilk kez yer aldı.

Bireysel bir spor dalı olmayan voleybol, altışar kişiden oluşan iki takım arasında oynanır. Esas amaç, sahanın ortasında bulunan file üzerinden, topun kendi sahasında en fazla 3 vuruş yaparak rakip sahaya geçirilmeye çalışılmasıdır. Burada istenen rakibin topu karşılayamaması ve topun rakip sahanın zemininde kalmasıdır.

3 oyuncu fileye yakın konumlanır. Diğer 3 oyuncu ise geride savunma yapar. Takımda bir özel oyuncu vardır. Forması, diğer takım arkadaşlarından farklıdır ve libero olarak isimlendirilir. Futboldan aşina olunan bir terimdir libero ve tahmin edildiği gibi savunma odaklıdır. Blok yapmaz, servis kullanmaz ve atak oynamaz. Topa, kendi sahasında 4. kez dokunan takım faul yapmış olur. El ve kol ile temas serbesttir ancak futbolun tam tersi bacak ve ayakla yapılan temaslar da yine faul sayılır.

Voleybol Maçı Ne kadar Sürer?

Voleybol maçı 5 set üzerinden oynanır. İlk 4 sette 25 puana en az 2 fark ile ulaşan ekip setin galibi olur. Son sette ise 15 puana en az 2 fark ile ulaşan takım setin kazananı olur. Toplam 3 seti ilk kazanan ekip maçı kazanmış sayılır.

Voleybol Kuralları Nelerdir?

Voleybol topu 260 – 280 gram ağırlığında ve genişliği 65 cm değerindedir. Voleybol sahası 9 x 18 metredir ve file ile iki eşit parçaya ayrılmıştır. File, erkekler için 2,43 cm, kadınlar için 2,24 cm uzunluğundadır. Ortaklaşa karar verilirse file, daha alçak şekilde ayarlanabilir. Setlerin ardından takımlar yarı sahalarını değiştirirler. Oyunun sürdüğü sırada rakip sahaya geçilemez. Oyun kapalı bir alanda oynanıyorsa tavan yüksekliği için en az değer 7,8 metre olarak sınırlandırılmıştır. Oyunu başlatan atışa servis denir. Servis atışı topa el içi, kol ya da yumrukla vurularak yapılabilir. Bir yarı sahanın arka çizgisinin sağ tarafında ayrılan üçte birlik bölüme “Servis Alanı” adı verilir ve servis yani oyunu başlatma vuruşları bu alandan tek seferde topu rakip yarı sahaya gönderecek şekilde yapılır. Servis atışı “Servis Alanı” dışından yapılırsa geçersiz olur. Servisle gelen topu karşılayan takım, en fazla üç vuruşla topu tekrar diğer yarı sahaya göndermek zorundadır. Oyuncuların, oyun esnasında topa iki kere üst üste vurması yasaktır ve topu sabit olarak ellerinde tutamazlar. A takımı topu B takımının yarı sahasına ya da saha çizgisine değdirmeyi başarırsa 1 puan kazanır. Ancak A takımının attığı top B takımının sahasının dışına değerse, B takımı 1 puan kazanır. Hiçbir oyuncu topa kalçasından aşağısı ile temas edemez. Topa üç kereden fazla dokunmak, rakip sahaya basmak, fileyi tutmak, fileye temas etmek, topa kural dışı bir müdahalede bulunmak ya da topu tutmak faul sebebidir. Faulün cezası topun rakip takıma geçmesidir.